Koeien

Als een boer zijn koe nog wel een jaartje wil melken, maar het kalf niet nodig heeft voor de fokkerij, laat hij de koe vaak dekken door een zwaar vleesras, zoals de Belgische Blauwe. Die kalveren komen dan bij ons. Zij hebben de sterkte van de Friese melkkoeien en de vleeseigenschappen van de Belgische. Ze worden veel zwaarder en bevleesder.

Onze koeien verschillen van de andere koeien omdat ze bij ons nooit soja krijgen of ander spul dat slecht is voor mens, dier en het regenwoud en per definitie genetisch is gemanipuleerd. Ons grasland is van de oude stempel en bemesten we zo min mogelijk. Ons hooi en kuil is wat armer dan dat van de meeste boeren maar in ons hooi zie je vaak de boterbloemetjes nog terug.

Geef ze dan ook vooral veel rust en ze groeien helemaal in hun eigen tempo. ‘s Winters staan ze lekker in het stro in een potstal. Iedere dag de stront er een beetje uitscheppen en lekker stro aanvullen. Geen roosters en geen beton onder de pootjes.

Als we ze dan slachten doen we dat vooral heel rustig. Geen gejaag of gesjor. De slachterij dichtbij, dus geen uren op de vrachtwagen. En met de slachterij een afspraak maken, zodat er geen wachttijd bij de slachtrij is. We blijven bij de beestjes tot ze goed en wel in twee delen aan de haak hangen. Om hun stress zo veel mogelijk te beperken maar ook omdat ik altijd weer benieuwd ben hoe ze er van binnen uitzien. Onze slager beent de koeien uit in stukken zoals je die kent van de slagerij. Wij verpakken dat vlees in vacuum zakken en vriezen het los in.

 

onze koeien

zijn halve Belgen.

Zij een goed leven, wij een lekkere bout. Zo doen we dat.